Waarom zijn diamond paintings bij jullie zo duur? Regelmatig zien we reacties verschijnen van mensen op sociale media dat wij mooie diamond paintings verkopen, maar dat wij zo duur zijn. We weten dan ook gelijk dat mensen die deze hobby uitvoeren hun diamond paintings via een ander kanaal, zoals AliExpress, aanschaffen. Die vraag zou dus eigenlijk andersom gesteld moeten worden: Hoe komt het dat een diamond painting bij AliExpress zo goedkoop is?

Via AliExpress kan je al een diamond painting kopen voor slechts een paar euro. En dan wordt hij ook nog eens gratis thuisbezorgd, helemaal vanuit China! Naast het feit dat de materialen en salarissen in China vele malen lager ligt dan in Europa. Een gemiddelde arbeider in China verdient vandaag de dag 7132 yuan, ongeveer € 902,00 per maand. In China hebben zij geen 40-urige werkweken, zoals wij dit kennen, maar werken de mensen vaak 10-12 uur per dag en 6 dagen per week. Dit komt neer op een uurloon van circa 36 yuan (ongeveer € 3,28). Voor Europese begrippen dus enorm laag. Een 15-jarige scholier met een bijbaantje in Nederland verdient ongeveer hetzelfde (minimumloon 2019).

De verhouding met betrekking tot de materialen die nodig zijn voor het produceren van diamond painting pakketten is ongeveer hetzelfde. Het is dus voor een Chinees bedrijf een enorm stuk goedkoper om een diamond painting pakket te produceren dan wanneer een Nederlands bedrijf dit zou doen.

In Nederland liggen de kosten van materialen dus vele malen hoger. Daarnaast heeft een Nederlands bedrijf te maken met andere aspecten, zoals BTW. Van iedere euro dat een Nederlands bedrijf omzet moet het 21 eurocent afdragen aan de Belastingdienst. Maar dat is natuurlijk nog niet alles. De werknemers moeten volgens Nederlandse maatstaven ook betaald worden. Daar bovenop moet Loonbelasting en Sociale Verzekeringspremies afgedragen worden (gemiddeld 35-40% bovenop het nettosalaris). En dan niet te vergeten de (personeels-)verzekeringen en de, inmiddels verplichte, Pensioenpremies. En niet te vergeten, ziekteverzuim, een enorme kostenpost voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dit zijn overigens allemaal aspecten waar een bedrijf in China niets mee te maken heeft.

Al met al moet er eerst een enorm hoge omzet behaald worden om alle kosten te dekken van materialen en personeel. Hier is een gemiddelde onderneming 50-60% van de tijd mee bezig, afhankelijk van de behaalde omzet. En pas dan gaat een bedrijf geld overhouden om de overige kosten te kunnen dekken, zoals kosten van het onderkomen (huur of hypotheek, gas, water, licht, andere verzekeringen, etcetera).

Als een Nederlands bedrijf een goede omzet behaald dan zal deze onder de streep ongeveer 10% van de totale omzet overhouden. Over deze winst moet uiteindelijk nogmaals belasting worden betaald. En wat dan nog overblijft? Sparen als dat lukt, zoveel mogelijk sparen, want als we vooruit kijken…?

Maar hoe zit dat dan met de verzendkosten?
Hiervoor is eigenlijk een hele simpele verklaring. Ons grootste Nederlandse bedrijf in post- en pakketservice PostNL heeft met landen als China afspraken gemaakt om de pakketten en poststukken van elkaar met gesloten beurzen te verwerken. Het kost dit bedrijf dus slechts de inspanning van de postbezorgers om de pakketjes uit China bij je thuis te bezorgen. Uiteraard moeten ook deze postbezorgers betaald worden, maar die lopen toch dagelijks hun ronde, dus wat dat betreft geen zorgen daarover. Daar tegenover staat dat PostNL wel de inkomsten genereerd uit pakketten die naar landen als China worden verzonden (en die zijn niet laag), zonder dat zij daar een rekening uit China voor ontvangen. Voldoende kostendekkend om in het extra werk van de postbezorgers te kunnen voorzien. Slim? Jazeker, maar wel funest voor de Nederlandse bedrijven ten opzichte van de Chinese. Wanneer wij een pakketje naar de andere kant van de stad zouden moeten sturen dan zijn die kosten al vaak hoger dan wanneer iemand een bestelling plaatst op AliExpress dat helemaal vanuit China ‘gratis’ wordt bezorgd.

Of onze diamond paintings nu echt zo duur zijn?

Oneerlijke concurrentie?
In de media gaan er momenteel steeds meer stemmen op dat de producten die via AliExpress worden aangeboden oneerlijke concurrentie is ten opzichte van de Nederlandse bedrijven. En dat is natuurlijk ook zo. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf in het verleden ook een en ander via AliExpress gekocht heb, want als het kwalitatief net zo goed is als wanneer ik het bij de lokale winkelier zou kopen, dan zou ik toch een dief zijn van mijn eigen portemonnee?

Inmiddels ben ik er wel achter dat dit op korte termijn inderdaad het geval is, maar dat het op de langere termijn toch ook gevolgen zal hebben voor mijn eigen portemonnee. De gevolgen zijn natuurlijk al merkbaar. Kijk eens naar de nog steeds lege winkelstraten. Dit is natuurlijk mede een gevolg van de afgelopen crisisjaren, maar denk je niet dat ook de massale aankoop van producten via AliExpress? In het jaar 2018 hebben de e-commerceactiviteiten van Alibaba (moederbedrijf AliExpress) een omzet gegenereerd van, schrik niet, 12,4 miljard euro en is in dat jaar gestegen met 53%. Natuurlijk is dit wereldwijd behaald, maar toch. De grootste delen van deze omzet kwamen uit de Verenigde Staten en West-Europa. En aangezien de lage prijzen die berekend worden op AliExpress zou dit, omgerekend naar West-Europese waarden, ruim 10 keer zoveel omzet zijn dat de lokale bedrijven in de VS en West-Europa hebben misgelopen.

Als dit dus zo door blijft gaan dan zullen de komende jaren nog veel meer bedrijven ten onder gaan aan deze oneerlijke concurrentie. Gevolg daarvan is dan natuurlijk dat de werkeloosheid enorm zal gaan stijgen en uiteindelijk zullen wij dit met zijn allen zelf op moeten gaan brengen…
      04-09-2019 11:46     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 Mieke de Vlaming -  08-04-2021

Ik kocht eigenlijk ook eerst altijd Chinese paintings. Wist ik veel! Totdat iemand mij wees op jullie kwaliteit. Ik vind het verhaal wat jullie hier hebben geplaatst een heel goed verhaal en ik moet toegeven: "Het is gewoon oneerlijke concurrentie!" Het verklaart veel dat jullie prijzen hoger zijn. Ondanks dit verhaal kocht ik toch al bij jullie, omdat jullie kwaliteit zoveel beter is dan bij andere bedrijven. Het komt zonder kreukels binnen! Dat is bij heel veel Chinese paintings echt anders is mijn ervaring! Daarnaast is het natuurlijk heerlijk om de steentjes al in plastic bakjes binnen te krijgen. Maar echt het aller belangrijkste is dat jullie paintings heel mooi zijn. Het zijn net echte foto's! Ga zo door!

 Snijkers -  30-01-2021

Dp Benelux is niet duur. Ik heb een painting van 50x100 cm. Komt van China. Mijn partner heeft een van jullie van 80 x120. Deze was 40€ duurder dan die van mij. Ik moest nog de steentjes sorteren en canvas plat maken. Die van jullie is perfect afgewerkt. Symbolen goed leesbaar en steentjes al in doosjes. Ik was jaloers en spijt van mijn slechte kwaliteit. Volgende komt ook van bij jullie

 Sonny -  26-08-2020

Een hele goede en duidelijke uitleg. Ik geef ook liever iets meer uit aan mijn dp. Waarom! Ik heb meer zekerheid. Denk ik toch. Als er iets mis is of ik heb steentjes te kort. Begin maar tegen een Chinees, komt niet goed. Heb al een paar keer bij jullie gekocht en ben dan ook zeer tevreden over zowel de kwaliteit, de voorgesorteerde steentjes, als de service. Top

 anita melsen -  02-02-2020

Eerlijk gezegd heb ik al verschillende paintings van Ali zien passeren maar geen 1 die echt mooi was. Die van jullie zijn dat echter wel stuk voor stuk juweeltjes en dat komt omdat jullie die zelf samenstellen volgens mij. Conclusie: ja Ali is goedkoper maar concurrentie kun je ze niet noemen hoor want ze komen bijlage na niet aan het niveau waar jullie zitten. Ik heb zelfs eens een bericht van iemand gelezen die over de paintings van Ali zei: ‘heel leuk om te doen maar wat ben ik er achteraf mee, ze zijn echt niet mooi om in te kaderen.’ Awel ik krijg zelfs opdrachten van mensen om voor hen een painting te maken om op te hangen en ze weten ook dat het wat zal kosten omdat ik enkel bij dp-Benelux bestel maar ze weten dan ook dat ze het in hun huiskamer kunnen hangen om te pronken bij hun bezoek. Goede raad: blijf deze kwaliteit leveren, of verbeteren indien mogelijk, en dan blijf je die goedkope bedrijven voor.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.